wees auditief toegankelijk
Blog » Senioren

Senioren

Uitstapje met de Zonnetrein door de Ooij

Moe maar erg voldaan kwam ik gistermiddag vanuit Zijdewinde thuis. Afgezien van de wespen die het op mijn zoetigheid voorzien hadden, was de dag erg geslaagd, al ging het niet allemaal volgens de regie.
In Beek bij Hotel Spijker kwamen we tijdig aan na een mooie auto-rit door Nederlands Zwitserland(Berg en Dal). De koffie was top en Myriam had het druk met tolken voor Jopie en Emmy. Ze had daar al haar vindingrijkheid voor nodig. Voor zover ze te kort zou schieten werden er ook nog notitieboekjes rondgedeeld. Het was op dat terras tamelijk krap voor de rollators + gebruikers (m/v). Dit + de straat oversteken en in het treintje instappen leek wel een cursus fysiotherapie. Emmy, voelde zich niet prettig in de trein en besloot van het  avontuur af te zien. Myriam hield haar gezelschap. 
Wij genoten van een prachtige tocht vol natuurschoon, mooie waterpartijen, industriële overblijfselen van de steenfabrieken etc, en goede uitleg. Deze uitleg had ons slechthorenden al ruim tevoren per mail bereikt; zo konden we de hele route goed volgen met waar nodig ook nog een mondelinge uitleg van onze “reisleider” Pierre !!!
Oude steenfabriekhuisjes kwamen voorbij waar vroeger de gezinnen in armoe moesten leven. De karige lonen van de werkers waren vaak al gedecimeerd door alcoholmisbruik vóór afdracht aan moeder de vrouw. Deze huisjes waren nu allemaal mooi opgeknapt en lieten de welvaart van nu goed zien !!
Na een hele mooie tocht door het landelijke Ooij kwamen we na een uur weer bij Spijker terug waar Mirjam en Emmy met smart op ons zaten te wachten. Op naar Zijdewinde in Lent (gemeente Bemmel). Eigenaar, de heer Disveld, had binnen voor ons al een plek gereserveerd, maar het was er niet al te koel en helaas was het druk dus veel rumoer. Uiteindelijk gingen we toch buiten in de schaduw zitten, daarbij Emmy volgend. Pierre had de waarschuwing over wespen helaas niet meegekregen. De pannenkoek + drankje lieten we ons goed smaken. Vooral Hans has last van wespen die zijn drankje belaagden.
Mirjam zorgde daar met haar tolkentaak dat iedereen het kon volgen. Jopie had al zoveel trek dat zij al rap aan een kop soep zat maar was niet te beroerd om haar tafelgenoten te laten delen van het brood. Emmy bleek een matige eter, haar pannenkoek bleef voor een deel over.
Ik heb genoten van deze middag, jammer dat enkelen op het laatst vanwege familie aangelegenheden toch verstek moesten laten gaan, ze hebben iets moois gemist. Pierre, Joke en Job, Myriam, allemaal hartelijk bedankt voor jullie bijdragen om deze middag te organiseren en te laten slagen. Ondanks de zeer slechte mobiliteit van een aantal van ons bleek het mogelijk zo'n uitstap te maken. We hebben ervan genoten en ook van geleerd. 's Avonds was er een onverwachte surprise: een oordeel geven op de uitzending van omroep Gelderland betreffende het gebroeders van Limburg toernooi. Drie personen meldden dat er überhaupt geen ondertiteling was.
Groetjes Hans Stoffels.

Klik hier om een tekst te typen.

Kerstviering senioren

De kerstviering op maandag 15 december was weer bijzonder geslaagd. De gasten waren enthousiast over de gezelligheid.
Terwijl we om 10,30h hadden afgesproken stond Corrie met haar potten en soeponderdelen al om 10h voor de deur. Ze had al meteen de regie, zelf ben ik op dit gebied wat aarzelend. Ze had de ingrediënten bij zich voor een goede groentesoep met balletjes, dus werd er een pan opgezet met heel veel balletjes erin. Daarna werden de soepkommen klaargezet en de rest van het servies. Ook de 2 tafels tegen elkaar en zo bleven we bezig tot klokslag 10.30h toen bleek iedereen tegelijk in de hal te staan. Ze hadden er zin in, maar helaas Hans bleek ziek en hij had zich afgemeld.
We begonnen met een rondje vragen hoe iedereen de laatste 6 weken had ervaren. Dat is uiteraard niet openbaar. Jopie is nu op een grote iPAD overgegaan. We hadden het over de transitie. Zelf probeer ik het volgende te regelen: bij dagopvang van ouderen in de wijk zijn ook slechthorenden betrokken. Vaak hebben ze het moeilijk met veel kabaal verstaan ze weinig. Dus is het voorstel voor hen 1 keer per maand lotgenotencontact in de Schalmei te bieden. Jan en Ineke verwachten dat de wekelijkse therapie in de Riethorst gecontinueerd wordt. Oha blijkt nu iedereen op de hoogte dat je moet afwachten tot de gemeente zich meldt om je PGB of zo te bespreken in een keukentafel gesprek. In ieder geval wat betreft de schrijftolk; dat is inmiddels geregeld. Menzis blijft dit coordineren en de VNG hebben 11 miljoen al vooraf in een pot gestopt.
seniorenKerstviering003-2.JPGTegen 11.30 zijn we gaan rummicubben en triomino spelen. Daar gingen we met 2 keer 4 heel serieus in op. Dit was echt voor herhaling vatbaar, waarbij er natuurlijk nog meer spelletjes zijn te bedenken of kaartspelen.
Tegen 12,30 begon Corrie met de soep klaar te maken, echter het aan de kook brengen duurde wat lang waardoor we er nog een ronde spellen aan vast konden klikken. Uiteindelijk de tafel gedekt en begonnen we al vast met de broodjes. Er was goede boter en zalm wat men wel lekker vond. Ook het krentenbrood ging er goed in. Na 15 minuten was de soep beschikbaar, die smaakte heerlijk. Vervolgens verder met de lunch. Uiteindelijk was iedereen verzadigd en voldaan. Er werd nog wat nagepraat; oha vond men het leuker dan simpel pannenkoek eten. Ook al vanwege de omgeving stille achtergrond en dicht op elkaar. Later, toen iedereen vertrokken was, ontdekte ik nog de toetjes, die konden er niet meer bij. De kerstman had nog voor een zak met fruit gezorgd voor iedereen, dit werd overhandigd met een terugblik aan het Kerstpraatje van Corrie over wel geen appel maar een peer.............
Blijmoedig ging men naar huis na eerst nog een kaart ingevuld te hebben voor Hans.
Binnenkort prikken we een nieuwe datum. Bijna zeker op een maandag en tussen:10.00-11.30h. Van harte welkom voor iedereen met een hoorprobleem en al wat gevorderde leeftijd. De communicatie wordt vergemakkelijkt door een ringleiding en een schrijftolk. verdere info op deze site en via nvvsgelre@gmail.com
 

Wilt U informatie over hoorhulpmiddelen, Neem contact op: als we het zelf niet weten dan verwijzen we door naar audiciens, de NVVS technische commissie en met mevrouw van der Hoek (voormalig Oorakel, nu GGMD afdeling Oorzaken) voor hulp, advies en daadwerkelijk uitproberen van hulp-apparatuur om beter te horen naast het hoorapparaat. Wij verwijzen U tevens naar www.oorakel.nl

 

 ringleiding in kerk en metro:

 

zie:http://www.nvvs-gelre.nl/toegankelijkheid 

----------------------------------------------------------