wees auditief toegankelijk
Home » Hoorcafé Driebergen » documenten driebergen

Draaiboek Hoorcafe Veenendaal

Wanneer Wat wie
-2 mnd ervoor? Overleg Marieke + Amir + Marja, grote lijn bijeenkomst vaststellen: spreker uitnodigen, locatie + tijd + toegang gratis? Locatie + tijd: Marieke
-2 mnd Spreker regelen Amir?
-2 mnd Schrijftolk aanvragen, een goede schrijftolk die text-on-top heeft + meerdere tablets Amir tolkuren via St. Hoormij
-2 mnd Flyer maken Marja/Amir
-2 mnd PR-ronde: routine afvinklijst:
- Dovenagenda.nl berichten
- St. Hoormij berichten
- NVVS/Gelre
- flyer naar GGMD Utrecht/Apeldoorn
- flyer naar Pento Ede/Amersfoort mailen
- flyer naar Riethorst Ede?
- Facebook erbij zetten
Winkels in Veenendaal waar je flyers kunt ophangen?
- flyer naar audiciëns brengen
- Agendabericht De Rijnpost (datum, tijd ed invullen)
- agendabericht Veenendaalse Krant
- Buurtapp Next Door Per keer afspreken, Marja wil wel meekijken met Amir
Marieke kan PR doen via communicatiebureau
Marieke: Next Door
- 1 mnd? Interviews bepaalde kranten? Marieke regelde de fotograaf
-2 wkn Mail de uitnodiging naar mensen evt 2x dus 1 week ervoor korte uitnodiging Amir
Beamer regelen Marieke
Check of koffie/thee geregeld is Marieke
Week ervoor Powerpoints + wat op beamer moet voorbereiden
Dag ervoor Print lijst waar men contactgegevens achterlaat + toestemming foto publicatie + of men tolkuren heeft
Evt print aanwezigheidslijst
Badges klaarleggen/pen/papier/permanente viltstift + evt whiteboard viltstift
Laptop meenemen
Koekjes/snoep/versnaperingen kopen/bakken
Folders/boeken meenemen, gebarenspelletjes meenemen
Ter plekke Foldertafel, plek voor schrijftolken, koffietafelhttps://vng.nl/handreiking-lokale-inclusie-agenda

Hier staan goede richtlijnen om tot een Lokale Inclusie Agenda te komen!

Iemand moet ergens beginnen...
Amir: is er al meer bekend of Veenendaal het inplant vanaf 2021?

In grotere stede als Nijmegen, Arnhem en Amsterdam, komt nu veel over lokale Inclusieve agenda. Daar zijn men al een tijd mee begonnen. Ook in Almere daar zijn mensen die echt hard werken zoals Almere Vip.
Maar helaas in Veenendaal lopen wij nu veel achter, dat heb ik gezien toen de wethouder vraagt om tijd te hebben om de VN-verdrag door te nemen!
In Veenendaal moeten nog veel gesprekken komen betreft een lokale Inclusieve agenda.
Gemeente Veenendaal komt nu met een flyer Welkom in Veenendaal, zie bijlage, om makkelijker te maken voor inwoners en daar zie ik nog helaas geen voordelen voor mensen met beperkingen!

Vriendelijke groeten,
Amir

Tja, elke gemeente heeft zijn eigen aanpak.

Wij hebben een zg bel en herstel lijn voor losse stoeptegels of andere problemen aan de weg. Als je het meldt dan wordt het binnen een paar dagen verholpen en als het gevaarlijk is supersnel.

Ik zie op de folder rechts dat WMO en Welzijn ook worden aangeboden. Je kunt daarvoor diverse telefoonnummers bellen, maar ben je slechthorend dan moet iemand anders bellen. Ik zie daar ook Veens bij staan.
Zijn er medestanders die dit maar een mager aanbod vinden? Zo ja dan kun je inspreken en vragen wanneer de wethouder WMO en welzijn nu met een inclusie agenda komt. Kun je daar op de gemeentelijke website niets vinden? Meldt men aandacht of plannen voor verbeteren van de toegankelijkheid openbare ruimte /van gebouwen vallend onder gemeentelijke verantwoordelijkheid zoals wijkcentra, toegankelijkheid binnen gebouwen, sportcentra, toegankelijkheid van winkels ed. Zoals je hoort wordt daar in de Arnhemse video over gesproken.
Tot zover mijn antwoord. Ik zet je vraag en dit antwoord weer op de site.

Ik hoorde van Henri dat Marja in dezelfde klas zat, jullie kennen elkaar dus.
Henri heeft binnenkort een zg schouw nl van het provincie huis, misschien kunnen jullie meelopen? Vraag hem maar. Zelf heeft Henri dit geleerd via collega’s in Duitsland maar zo iets als het Handboek Toegankelijkheid van van Wijk, en het Handboek Toegankelijke Openbare ruimte, Eindhoven of Nijmegen vatten de normen samen die zij hanteren. Zo heb je dus ook de ACT Arnhemse code (of norm) toegankelijkheid (video).
Hopelijk heb je hier iets aan?
Pierre

12-3-2019

Beste Amir, meelezer Marja,

Dank je wel voor je verslag. Ik vind het duidelijk geformuleerd,( is er een goedkopere versie dan WORD om de foutjes eruit te halen?)
Ik maak uit je verhaal op dat de gemeente zeker helpt, maar inderdaad moet je de weg weten; ze hebben in ieder geval nog de ouderwetse aanpak wat resulteert in directe hulp. Los van je schets denk ik dat het Christelijke karakter van de streek zeker ook doorwerkt, daarmee kun je zo iets als ӕnclusie bereiken, wat betekent dat men rekening met je houdt en een hulpvaardige houding heeft. Vanuit die hulpvaardige houding zijn vroeger in kerken ringleidingen gelegd door vrijwilliger-technici. Nu is de maatschappij minder gelovig en is er meer individualisme. Veenendaal kan er dus gunstig uitspringen en zoals men je geholpen heeft met de organisatie van de eerste bijeenkomst is een compliment waard.

Nu de vraag wat wil je nog bereiken, eigenlijk moeten de NVVS leden dat aangeven (en andere slechthorende bewoners). Let wel dat de gemiddelde leeftijd van alle leden ongeveer 68 jaar is, dus net na de pensionering. Van Veenendaal en omgeving kunnen we dat uitzoeken maar het wijkt niet veel af van het gemiddelde denk ik. Misschien is het ook mogelijk hen een brief te schrijven (privacy?), echter vaak is de respons op vragen minimaal, men is sociaal niet meer zo actief en heeft vooral baat bij een goede audicien en een gespreksgroep die het daar regelmatig over heeft. Daarbij moet ik zeggen, dat als het om ouderdomsslechthorendheid gaat dan is een eenvoudig hoorapparaat goed genoeg. Het innovatieve horen jullie wel op bijeenkomsten van CI dragers.
Eigenlijk zou je na een bekendmaking moeten wachten tot zich mensen (leden of niet leden) melden met een wens. Dan kun je evt een gemeenschappelijke voorziening proberen te regelen (bij meer van dezelfde wens) of maatwerk zodat deze persoon afdoende geholpen is. Verwijzing naar een Hoorinfotheek is dan een goede suggestie.
Hopelijk heb je hier iets aan?
Vr groet,
Pierre

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

Van: Amir AL
Verzonden: dinsdag 12 maart 2019 16:20
Aan: Pierre Demacker; Marja de Putter
Onderwerp: Re:

Hallo Pierre en Marja,

Heel erg bedankt voor jullie opmerkingen en de reacties.
Ik ga Gabrielle weer beantwoorden met alle die vragen en zou graag weer in contact met haar willen komen betreft auditieve toegankelijkheid in Veenendaal.
Pierre;
Wat u ook meldde, dat moet ik het oppakken met meer mensen! lijkt mij niet makkelijk, maar waar zijn die andere mensen?
Marja doet haar best en ben heel blij mee. De anderen die zijn er maar willen niet in actie komen!

En die WMO commissie, die heeft aandacht voor toegankelijkheid in gemeente Veenendaal werken nauw samen met mensen die rolstoel nodig hebben, dus meer mobiel dan auditief toegankelijk. Vanaf het moment dat ik en Marja met de wethouder in gesprek gekomen, op 16 november 2018, wou de gemeente aandacht schenken voor de auditieve toegankelijkheid en zo later komen wij in contact met Veens met verwijzing van Gabrielle, Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning.
Het maakt niet uit of wij bovenaan of onderaan komen, wij willen graag de toegankelijkheid voor mensen met gehoorproblemen willen verbeteren en waar nodig in actie komen!
Het klopt dat mobiele, visuele en fysieke beperkingen komen altijd eerst, maar voor de auditieve beperking er is ook de nodige aandacht vereist. In Veenendaal

Welkom in Veenendaal
Afbeelding – 6.6 MB 3 downloads