wees auditief toegankelijk
Blog » FAQ » Hoorhulpmiddelen?

Welke hoorhulpmiddelen zijn er?

1) Gehoorapparaten, je hebt zg "achter-het-oor-hangers en in-het-oor apparaatjes. De laatste zijn minder zichtbaar maar hebben ook minder mogelijkheden. Er zijn van beide soorten veel merken en types. We verwijzen naar www.hoorwijzer.nl . Waar we aandacht op willen vestigen: vaak bieden audiciens gehoorapparaten "gratis" aan. Dit wordt dan volledig vergoed door het ziekenfonds, Vaak hebben deze apparaten beperkte mogelijkheden, zo ontbreekt vaak de zg t-stand waardoor het beluisteren van solo-apparatuur of een ringleiding niet mogelijk is. Hiermee perk je jezelf in, in voorkomende gevallen kun je het dan niet volgen ook al beschikt de zaal over wat men noemt: goede auditieve voorzieningen. Uiteraard moet iedereen een goede afweging maken omdat een apparaat met alle opties zijn prijs heeft. Je moet dan soms een forse eigen bijdrage betalen, hopelijk gebruik je daarna de diverse opties ook optimaal.

2) Ringleiding. Dit is een draad rondom de ruimte waarin de slechthorende zit. De draad wordt door een versterker onder inductie spanning gezet en dit zorgt voor een magnetisch veld waar je hoorapparaat gevoelig voor is mits de zg t-stand gebruikt wordt. Sprekers gebruiken een microfoon, waardoor weinig storing optreedt. De ringleiding kan ook op de versterker van radio of TV worden aangesloten, waardoor je kunt luisteren zonder last te hebben van omgevingsgeluid. Van de andere kant, ben je voor huisgenoten met een hoorapparaat op de t-stand niet aanspreekbaar. Neem kontakt met ons op als je zo iets thuis aangelegd wil hebben.

Een ringleiding wordt al vele decennia toegepast: goed en niet duur. Vroeger vond je ze vooral in kerken en parochiezalen. Helaas zijn veel van deze locaties verdwenen. Veel nieuwbouw is of wordt gepland waarbij men pas achteraf door een ervaringsdeskundige attent wordt gemaakt op het ontbreken ervan. Vaak kost het dan extra moeite en geld om dit alsnog gerealiseerd te krijgen. Waar zouden er ringleidingen moeten liggen? In trouwzalen, vergaderruimten van wijkcentra, aula's, debatcentra, raadszalen, overlegzalen van het gemeentehuis. Verder, de loketten, maar daar dan met een loketringleiding. Meer informatie zie www.hoorwijzer.nl Indien U iets mist meldt het en laat U niet van de wijs brengen door het weerwoord van de beheerder als zou U de eerste zijn die dit meldt. Als het al waar is, getuigt het van uw assertiviteit. Ga er mee door en activeer ook anderen dit te doen.

3) Zg solo-apparatuur. Dit bestaat uit een kleine zender die de spreker om de hals heeft of die op tafel wordt gelegd, en een ontvanger die de slechthorende om de hals heeft. Overdracht is vaak via FM of IR. Meer details: zie www.hoorwijzer.nl. Wil je dergelijke apparatuur eens proberen? Er zijn heel veel merken en types. Neem kontakt op met Oorakel om eens een aantal van deze sets uit te proberen. Je kunt hierbij gebruik maken van het maandelijkse spreekuur (zie agenda op de home pagina).