Blog » FAQ » Hyperacusis?

wat is hyperacusis?

Er bestaan mensen met een uitzonderlijk goed gehoor. In het verre verleden zoals in het Wilde Westen bepaalde dit je overlevingsmogelijkheden in de wildernis: je kon gevaar reeds van verre horen aankomen. Momenteel is het leven geciviliseerd wat betekent dat je bent omgeven door een heleboel geluiden die normaal geacht worden. Mensen met hyperacusis ervaren dit echter als overlast waar ze de hele dag in verkeren. Het spreekt vanzelf dat zij beter op het rustige platteland dan in een overvolle stad kunnen leven. Ook waar mensen bij elkaar zijn hebben personen met hyperacusis het niet makkelijk; zij zijn zeer gebaat met tapijt op de vloer, kartonnen koffiebekertjes en in plaats van handengeklap als applaus prefereert men "handengedraai".

Mensen die een hoorapparaat dragen kunnen last hebben van hyperacusis voor bepaalde tonen. Het hoorapparaat versterkt een veel voud van tonen, sommigen tonen worden eigenlijk nog redelijk goed standaard zonder hoorapparaat gehoord. In dat geval moet er dus allereerst gekeken worden of de afstelling wel goed is. Voor meer informatie zie www.nvvs.nl/hyperacusis

Op dit punt is het volgende nieuws misschien interessant:

DNA bisschop Tutu in kaart gebracht. Aartsbisschop Tutu maakt vandaag zijn DNA -code openbaar. Hij hoopt daardoor dat Afrikanen meer gaan profiteren van genetisch onderzoek (Trouw 18 febr 2010 pg 10).

In een subsectie het volgende: DNA bosjesmannen verraadt geheim goede oren.

Bosjesmannen staan bekend om hun goede gehoor, vooral voor hogere tonen, zelfs als ze al wat ouder zijn. Die eigenschap is te danken, vermoeden de onderzoekers, aan specifieke mutaties die er zijn aangetroffen in twee genen die al eens met doofheid in verband zijn gebracht. Een ongelukkige mutatie in die genen schakelt het gehoor uit, de gunstige mutaties van de bosjesmannen verscherpen het gehoor juist. Nu dus de vraag of er erfelijke hyperacusis bestaat?

Anderzijds wordt verwezen naar het bericht over tinnitus. De nieuwste bevindingen lijken te leren dat daar bepaalde zintuighaartjes overgeprikkeld zijn, door ze stelselmatig via muziektherapie rust te geven, is er een forse verbetering te bespeuren. De vraag is dan of bij hyperacusis muziektherapie de zintuighaartjes zou kunnen trainen. De afgeleide vraag is dan: welke ""muziektherapie?