Blog » FAQ » Slechthorend?

Belangrijkste probleem slechthorendheid

Waar heeft een slechthorende vooral problemen mee? Antwoord: In het begin uiteraard met de handicap zelf. Die moet je verwerken, dat gaat meestal langzaam. Is het aangeboren dan ben je er van jongs af aan mee op gegroeid; je bent er dan meer en langer vertrouwd mee dan wanneer het hoorprobleem tijdens je leven snel dan wel langzaam opkomt.

Lotgenotenkontact helpt je met de verwerking en leidt tot antwoorden op alle vragen die opkomen. Schriftelijke en "on line" info via de landelijke vereniging zijn ook middelen.

Als je eenmaal je handicap verwerkt hebt, dan ervaar je veel problemen in de manier waarop mensen je benaderen. Slechthorendheid is een onzichtbare handicap, zegt men. Veel mensen realiseren zich niet of onvoldoende dat het communiceren met een slechthorende extra geduld en oplettentheid vraagt. Echter, ieder mens heeft recht om te participeren in de maatschappij, dat is niet alleen een kwestie van ringleidingen en solo apparaten maar ook van kennis bij het publiek om slechthorenden serieus te nemen. Wees dus assertief!

In de praktijk zal blijken dat je vooral in grotere groepen en in een rumoerige omgeving problemen hebt. Heb je het verwerkt dan wil, nee moet je er ook zo snel mogelijk iets aan doen. Vaak helpt het als je je omgeving informeert dat men voortaan langzaam en duidelijk moet praten. Praat dan ook zelf systematisch langzaam en duidelijk om je tegenspeler er steeds weer aan te laten herinneren. Men vergeet anders het advies binnen 2 minuten!

Google Glass-app zorgt voor 'ondertiteling' bij gesprekken

Door Bauke Schievink, zondag 5 oktober 2014 10:40, reacties: 72, views: 16.697 •

Een groep wetenschappers heeft een applicatie ontwikkeld voor Google Glass die gesproken tekst opvangt en deze vervolgens omzet naar tekst. Deze tekst wordt op het beeld van de slimme bril getoond, waardoor in feite gesprekken worden ondertiteld.

De software is ontwikkeld door wetenschappers op Georgia Institute of Technology en is met name bedoeld ter ondersteuning van slechthorenden en doven. Met de app, die de naam Captioning on Glass heeft gekregen wordt spraak opgevangen met een aan de slimme Google-bril gekoppelde Android-smartphone, die het vervolgens met Googles eigen spraakherkenningsdienst omzet naar tekst.

Door de gegenereerde tekst door te sturen naar Google Glass krijgt de drager in real time ondertitelingen te zien van de uitspraken van zijn of haar gespreksgenoot. In een door Georgia Institute of Technology vrijgegeven video wordt de software gedemonstreerd. Tevens zegt het onderzoeksteam nog bezig te zijn met het uitvoeren van studies om de gebruikerservaring te verbeteren.

Google zette onlangs Glass in de Play Store. Amerikanen kunnen de slimme bril, waarbij het nog steeds gaat om de Explorer Edition en niet de uiteindelijke consumentenversie, kopen in de onlinewinkel. Een Nederlandse of Belgische release lijkt nog niet in aantocht te zijn.

http://tweakers.net/nieuws/98853/google-glass-app-zorgt-voor-ondertiteling-bij-gesprekken.html

Nieuw bordje voor op de fiets

Bent U doof of slechthorend en fietst, wandelt of sport U regelmatig? Dan is het wel zinvol als de omgeving weet dat U niet goed hoort zodat er meer rekening met U kan worden gehouden. Er bestaat al lang een bordje voor op de fiets met de letters S H. Dat blijkt prima te werken, al is het zeker niet bij iedereen bekend waar deze letters voor staan. Heel toepasselijk is de afkorting: Slingerende Heer.
Het verkeer wordt steeds internationaler, vooral in de grote steden. Ook is men vaker in het buitenland te vinden. Dan is er meer behoefte aan een waarschuwingsbordje dat men ook internationaal begrijpt. Dat bordje is er inmiddels met dank aan ons NVVS lid Cor Toonen. Dit bordje is sinds kort beschikbaar en de pers heeft er veel aandacht aan besteed: Jeugdjournaal, Giel Beelen, TV Gelderland.
Hierbij een promotiefilmpje, de link: WWW.WORLDWIDEVISIBLE.COM en een PDF (rechter gedeelte).

 
Promotiefilm voor het Limited Hearing bordje voor slechthorenden en (plots)doven. Uitleg en ondertitelde uitzending van het Jeugdjournaal. Met dank aan: NPO-Jeugdjournaal Bordje bestellen?…

  http://youtu.be/faQy2FKyLSQ