Het zien, de bril en het evenwicht

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 17:46

Na een binnenoor infectie, kan doofheid optreden. Vaak ook is het evenwicht beschadigd of zelfs helemaal niet meer functioneel. Wonderlijk lijkt dit in de tijd minder te worden.

Met je ogen en spierspanning kun je na de nodige oefening weer over een redelijk alternatief evenwicht beschikken. De invloed van het zicht wordt duidelijk als je in het donker loopt, niets is zo moeilijk als een nachtelijke dropping, of in het donker van het fietshok naar de voordeur lopen. Men denkt snel dat je dronken bent.

Een bril lijkt het evenwicht te kunnen versterken. Jaren is er al discussie over het nut van de prisma-bril. Wetenschappelijk bewijs blijft uit. Met een bril verbetert vaak het gezichtsvermogen en dit moet je dan los zien van een ander (prisma)-effect, dat is niet gemakkelijk.

Recent vernam ik het volgende: iemand had bij het sporten in de zaal last van het licht. Het retourneren van een hoge volleybal ging vaak mis. Een opticien adviseerde de glazen te laten ontspiegelen. Los van het effect in de gymzaal bleek dat het evenwicht waar die persoon klachten over had aanmerkelijk verbeterd was. In een rechte lijn lopen of fietsen was weer heel goed mogelijk met name ook bij lage snelheid.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.