Wat Compassie al niet doet.

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 13:34

Ik was onlangs te gast in het Nijmeegs Centrum voor Compassie. Aldaar werd door Paul Noort een leerzame cursus gegeven over video-vergaderen/overleg aan een wel heel divers groepje van mensen. Heel wat programma’s en Apps werden door hen gebruikt en besproken. Met 10 mensen aanwezig was het lastig voor een slechthorende om ook mee te kunnen doen. Echter het voorstel van  Ineke Boomman was om zelf een goede plek uit te kiezen en zij zou iedereen vragen om langzaam en duidelijk te spreken. Helaas dit bood toch onvoldoende soelaas waaruit geconcludeerd mag worden dat dit advies vooral in een kleine groep werkt.

 

Gelukkig was er een Phonak Pen + Com Pilot als ontvanger beschikbaar. Zowel de cursusgever Paul als de coördinatrice Ineke gebruikten afwisselend de Phonak Pen als microfoon. De input van de andere cursisten werd door de Ineke steeds compact weergegeven. Veelal vergeet degene die dergelijke belofte doet deze taak binnen 5 minuten, maar zo niet Ineke, aldus compassie tonend waar dit centrum de naam aan ontleent , zie verder: https://www.nijmegenstadvancompassie.nl/over-nsvc/

Ook dit voorbeeld toont dat je met één microfoon toch kunt communiceren in een groep van 10-14 personen. Eerder werd als een andere variant besproken:    https://www.nvvs-gelre.nl/371148_met-een-microfoon-communiceren-met-14-aanwezigenEchter, kunnen communiceren is toch nog wat anders dan met een groep stevig vergaderen. Daar heb je toch echt multimicrofoons voor nodig, dan wel dat de vergaderaars bereid zijn, links en rechts van de zaal naar de microfoon te lopen (Tweede Kamer ). Echter, dat is een uitzondering, meestal is er in gemeentehuizen en bij de Provincie een zg conference-multimicrofoon opstelling aanwezig. Dit is een vrij dure voorziening.

Bij al deze ontmoetingen is langzaam en duidelijk spreken noodzakelijk, maar er zijn meer factoren waar je op moet letten. Hierbij een mooi overzicht van Dovenschap mmv tal van andere verenigingen zoals de Hoormij.

Flyer Communicatietips In Coronatijd 2020 DS 1
PDF – 288,6 KB 326 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.