Akoestiek en goed spraakverstaan (II), Onderwijs in de Vereeniging

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 09:40

Sinds het nieuwe collegejaar bleek er grote behoefte onder studenten elkaar weer te ontmoeten. Massacolleges waren ooit alom het middel om grote groepen studenten te onderwijzen. Later kwam hiertegen verzet en was er voorkeur voor kleiner meer groepsgewijze onderwijs. De grote collegezalen werden opgeheven en zelden kwamen er bij nieuwbouw nog andere bij. Deze zalen waren geoptimaliseerd voor goed spraakverstaan. Door de technische mogelijkheden werd ook on line onderwijs ingevoerd, je hoefde niet meer naar de collegezaal. De laatste jaren nam dit een grote vlucht en in de toekomst zou digitaal onderwijs de boventoon gaan voeren. Het zou ook beter zijn voor het milieu, minder reizen.

 

Door de Corona pandemie wensen de studenten toch weer meer contactonderwijs, ze hebben last van de 1,5 meter en de isolatie. De Universiteit kwam dus uit bij de Vereeniging, de vele zalen daar waren min of meer buiten gebruik door de Corona. Een mooie match heette dat in de pers.

De zalen in de Vereeniging zijn geoptimaliseerd voor muziek, ze zijn uitgerust met harde oppervlakten om echo te creëren. Echter een goede akoestiek voor spraakverstaan komt tot stand in kleinere ruimten met veel zachte oppervlakten. In het verleden zijn er wel opmerkingen gemaakt over het matige spraakverstaan in de Vereeniging. Sinds vorig jaar is de akoestiek voor muziek verbeterd, mogelijk ging dit ten koste van het spraakverstaan. Je hebt dan een situatie als in grote kerken. De voorganger moet zeer langzaam spreken anders verstaat men het niet. WIFI-Apps bieden dan een oplossing. Je hebt dan wel een ontvanger nodig zoals je laptop, tablet of mobiel. Wil je respons geven dan moet je heel duidelijk in de microfoon spreken. In ieder elimineert dit systeem de echo als achtergrond storing. Het signaal is beter en dit is zelf te regelen. Vraag informatie hierover. Foto en citaat: de Gelderlander, redactie/Poorthuis, 30-3-2020 regio pag 12


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.