Akoestiek en goed spraakverstaan

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 14:41

door Pierre Demacker

Als er rumoer is dan versta je het als slechthorende minder goed; het draait om de signaal/ruis verhouding. Deze verhouding moet zo hoog mogelijk zijn. Hoe groter de afstand des te meer kans op storende echo. Ringleidingen verminderen de invloed van echo en afstand: je moet daarvoor wel (gericht) in een microfoon spreken, dan komt het zonder verlies direct in het hoorapparaat, via de luisterspoel (t-stand). Echter dat is dus ten behoeve van mensen met een gehoorverlies van minstens -30dB. Mensen die iets minder horen dan normaal maar nog niet voldoen aan deze grens van -30dB, kunnen daar van deze ringleiding alleen gebruik van maken met een zg oorhanger. Zonder voorzieningen is het dus zaak om de echo te minimaliseren.

 

Ik heb de laatste tijd het spraakverstaan in (ver)nieuwbouw huiskamers kunnen testen. In een nog leeg huis is er veel echo in de gangen en woonkamer. Het plaatsen van een keuken en het leggen van PVC vloerbedekking is niet erg effectief. Meestal zijn de wanden gestuckt en dat biedt echo ook kans door het harde oppervlak. Neem je stoelen met stof bekleed, een vloerkleed, gordijnen dan neemt de echo duidelijk af en het spraakverstaan neemt toe. Ik heb zelf tapijttegels op de linoleumvloer gelegd en dat was heel effectief, het probleem was helemaal verholpen toen er ook nog behoorlijk dikke gordijnen opgehangen werden (zelfs als ze open blijven!). Het communiceren was ineens een stuk minder vermoeiend en zelfs weer fijn.

Concertzalen streven ook een goede akoestiek na, maar deze is anders, muziek klinkt nl beter met echo volgens de huidige muzikale smaak van podiumdirecteuren en dirigenten. In hoeverre de componisten in hun huis anno 1650 deze echo meegerekend hebben blijft de vraag, maar waarschijnlijk zal er veel hout in het interieur zitten wat de echo vermindert. In Middeleeuwse kastelen hadden de ridderzalen over het volle oppervlak tapijten. Dit was enerzijds voor warmte-isolatie maar ook voor perfecte akoestiek t.b.v. spraak.

Heden ten dage zet men bij renovaties van concertzalen nog steeds in op het nastreven van een perfecte akoestiek voor muziek, dus met veel echo. Het hoogste ideaal is (was) de Notre Dame. Echter het spraakverstaan is heel erg slecht, de priester is slecht verstaanbaar zelfs als hij zeer langgzzaamm en dui-de-lijk spreekt. Zelf heb ik eens in een grote kerk een uitvaart meegemaakt. Na afloop kon ik mijn goedhorende collega’s woord voor woord vertellen wat er gezegd was (en ik door de ringleiding had binnengekregen). Dat was een mooie opsteker.

Bij grotere zalen zullen bovenstaande tips al helpen. Echter om huishoudelijke redenen kiest men voor gladde vloeren, vaak voor parket dat heeft de voorkeur, ook om akoestische redenen. Helaas denkt men niet aan gordijnen en is alles liefst zo strak mogelijk. Voor enkele tips betreffende wandmaterialen zoals hout, vilt e.d., zie als willekeurige voorbeelden: : https://www.eurofelt.nl/4_inspiratie en https://www.renobo.be/producten/akoestiek-oplossingen/wandelementen/wandbekleding/

Les van dit alles: liever geen nieuwjaarstoespraken of wetenschappelijke praatjes in dit soort zalen, tenzij er een ringleiding ligt. Foto: Trolddekt.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.