Als de berg niet tot Mohammed komt.....

Gepubliceerd op 22 december 2019 om 19:55

“Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan” Uitleg: Als de mindere niet naar de meerdere komt, zal de meerdere wel naar de mindere moeten gaan. Deze uitdrukking berust op de legende waarin Mohammed een berg bevolen zou hebben tot hem te komen, wat niet gebeurde. https://www.cultureelwoordenboek.nl/idioom/mohammed
Ik moest aan dit gezegde denken, toen ik in een tijd dat er veel gepraat wordt over “inclusie” opnieuw een informatieavond had in het gemeentehuis en nog wel in het restaurant dat enkele jaren geleden aangepast is. Er kwam dikke vloerbedekking; het verlaagde plafond kreeg per 2 meter een speaker en de nieuwe stoelen waren van kunststof met vezels bekleed. Mogelijk is dit afgeleid van de invulling in de stadswinkel welke na advies van ervaringsdeskundigen veel lof kreeg. Normaal gesproken dient er na het opleveren van vernieuwbouw een keuring te komen, deze is helaas uitgebleven. Men had hier zonder inspraak ingezet op audio als -kennelijk-complete oplossing van het auditieve toegankelijkheids-probleem. Terwijl er iemand al enkele jaren toch vooral de aanleg van een ringleiding bepleit om slechthorenden tegemoet te komen. Dat hoeft dan niet zaal-breed te zijn, gewoon rondom de plek waar gesproken wordt.


Bij de afwezigheid van een ringleiding was een keuring uitgebleven. De informatiebijeenkomst bood me de gelegenheid tot een zg “functionele test”, dwz met mijn CI-processor beoordelen hoe het spraakverstaan is en wel als er publiek is, niet simpel een test van de apparatuur.
Al vooraf kon ik de “toegankelijke” discussieleidster informeren over mijn probleem met verstaan in grote ruimten waar doorgaans echo en de grotere afstand het spraakverstaan bemoeilijkt. Was dat hier ook het geval? Helaas wel!. Al snel nadat de discussieleidster was begonnen kwam er commentaar van normaal horenden dat het moeilijk te verstaan was. Als ervaringsdeskundige kon ik het advies geven: “ga onder de speakers staan”. Daarna kwamen er geen klachten meer. De leidster droeg mijn Phonak Pen rond de hals en was geïnformeerd dat je deze ook in de hand kon houden om mensen te “interviewen”. Het mag niet verbazen: ook ik had problemen met verstaan in de audiostand van mijn CI-processor. Echter het FM signaal van de Phonak Pen kon ik met de luisterspoel heel goed verstaan.
In de loop van de avond werd de Pen onder regie van de discussie-leidster netjes doorgegeven aan de volgende sprekers (m/v), verspreid over de ruimte. Dit ging prima en als iemand het vergat dan ging mijn hand omhoog wat voor iedereen voldoende duidelijk was. Ik verwijs nu naar de titel. De berg en Mohammed zijn bij elkaar gekomen. Jaren ben ik bezig geweest en sinds de inclusie is het geschied. Dat geeft een fijn gevoel.
Daaruit zijn mooie conclusies af te leiden, zoals hoe dit werkt als er twee of meer slechthorenden zijn??. De insider zal het wel weten, akoestisch adviseurs moeten zich laten bijscholen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.