Komt een slechthorende bij de dokter....

Gepubliceerd op 13 november 2019 om 13:21

Kinderarts en taalkundige Anika Smeijers deed een onderzoek naar hoe slechthorenden zich redden als ze ziek zijn en de huisarts of specialist bezoeken. Neem iemand mee, je gaat vaak selectief luisteren en thuis gekomen weet je nauwelijks nog wat er gezegd werd. Ook mis je vaak kennis om goede vragen te stellen.

 


Wat dat laatste betreft: Internet is een heel goede bron van informatie. Je moet daar wel mee om kunnen gaan. Informatie uit je netwerk is soms heel behulpzaam maar kan ook minder betrouwbaar zijn: “van horen zeggen”. De medische opleidingen zijn al flink aangepast , een medische student hoeft niet alles meer te onthouden als je het maar kunt opzoeken. Op TV bleken huisartsen die putten uit Internet wisselend even goed of beter dan huisartsen die putten uit hun ervaring. De bronnen die geraadpleegd werden zijn ook voor ons beschikbaar zoals: https://www.thuisarts.nl/ , maak daar gebruik van als voorbereiding op je gesprek.
Uit het onderzoek van Smeijers blijkt dat ongeveer 40% van de slechthorende patiënten met verkeerde of niet volledige informatie thuiskomt. Dat is heel jammer. Uiteraard kun je een schrijftolk meenemen, maar soms is het niet te voorzien dat er nu belangrijke informatie uitgewisseld gaat worden. Dan is er de mogelijkheid gebruik te maken van een App zoals Google life transcription: https://www.nvvs-gelre.nl/339816_google-bedankt-moeiteloos-spraak-in-tekst-omzetten Zie bijgaand een simulatie. zie ook het proefschrift van Anika: https://www.stichtinghoormij.nl/items/nl-nl/nieuws/voor-iedereen/promotie-proefschrift-anika-smeijers


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.