wees auditief toegankelijk
Blog » Feitjes over Bluetooth

Feitjes over Bluetooth

Gepubliceerd op 29 juni 2019 om 15:03

De NVVS-Gelre beschikt nog over een UNIVOX klassieke ringleidingversterker uit 1985; toen het neusje van de zalm, prijs: 11.000 gulden. Later nog voorzien van twee microfoons. Hij functioneert nog prima, maar je breekt je benen over de kabels, in totaal ongeveer 12 meter, exclusief de ringleidingdraad.

 


Inmiddels zitten we in het Bluetooth tijdperk. Dit begon in 1999 toen onze landgenoot Jaap Haartsen, een briljante electro-technisch ingenieur, in Zweden bij Ericsson bluetooth wereldwijd wist te lanceren met medewerking van Nokia, IBM, Toshiba en Intel. Hiermee werd voldaan aan de vraag van zijn werkgever: ontwikkel een draadloze verbinding die tot 10 meter werkt, die meerdere apparaten zonder storing onderling verbindt, wereldwijd en op een vrije radioband, liefst ook energiezuinig. 

Haartsen koos hiervoor de vrije 2,4 gHz radioband. Terwijl WIFi steeds 3 dezelfde banen gebruikt, wijkt Bluetooth hiervan af, er worden liefst 79 radiokanalen gebruikt waarbij 1600 keer per seconde naar een ander kanaal gehopt wordt, dit voorkomt dat bluetoothapparaten elkaar verstoren, de frequentie van een baan verandert voortdurend. Op deze manier kunnen maximaal 8 apparaten aangesloten worden zodra ze in elkaars bereik komen, nl één basisstation, telefoon of computer en 7 “slaven” zoals smartphones, koptelefoons, toetsenborden, printers, speakers, horloges, sensoren. etc.
Sindsdien heeft BT een enorme opgang gemaakt: in 20 jaar zijn 30 miljard bluetoothapparaten verkocht, momenteel 4 miljard per jaar. De overgang naar 5g zal nog meer mogelijkheden bieden.

Dhr Haartsen is een bescheiden man, nu woonachtig in een eenvoudig huis in Drente. Hij kan bogen op 200 patenten, en de titel: “vader van bluetooth” is onomstreden. Zo is hij zowel in Europa als in de VS als uitvinder onderscheiden. Blij is hij als hij in de Mediamarkt weer nieuwe toepassingen voor BT zit staan. De techniek is verder in ontwikkeling, momenteel is er al BT 5,0,energiezuiniger dan verse 2,0 met een bereik van 60 in plaats van 10 meter. Dit is eigenlijk ideaal voor hoorapparatuur, beter dan FM of IR.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.