wees auditief toegankelijk
Blog » Een en al oor.

Een en al oor.

Gepubliceerd op 27 mei 2019 om 09:14


Over: Alles wat je moet weten over gehoorbeperkingen en wat het betekent voor jezelf, je naaste omgeving en in het maatschappelijke leven.
Auteur Wies Groeneveld, uitgeverij b2B mediagroep, Dordrecht 2019.


Het boek is ontstaan als een re-integratie project. De persoonlijke ervaringen werden verzameld door contact te leggen met enkele Facebook groepen voor doven en slechthorenden en gebruikers van een cochleair implantaat. Later aangevuld via die Facebook groepen tot uiteindelijke 93 mensen die een vragenformulier voorgelegd kregen. Op de kaft staat een frequentie overzicht van de meest voorkomende woorden, dat zijn: Gehoor, Onbegrip, Ongeduld, Obstakels, Horen, Luisteren, Problemen, Gebaren, Doof.

 


Het boek omvat 3 gedeelten: 1) Geluid en horen, over de fysiologie van het horen en de verschillende vormen van slechthorendheid en doofheid. De problemen bij de communicatie en de hulpmiddelen inclusief tolken. 2) De persoonlijke gevolgen van gehoorverlies, zoals het rouwproces bij plotsdoven, het onbegrip, onwetendheid en de sociale uitsluiting, maar ook tips voor de slechthorenden en goedhorenden om met elkaar te blijven communiceren. 3) De maatschappelijke gevolgen van gehoorverlies. Het functioneren in de maatschappij, het telefoneren, de toegankelijkheid van de openbare ruimte en de zorg, de inclusieve maatschappij.
Het is een zeer lezenswaardig boek, dat met veel zorg en aandacht is geschreven. In deze tijd van het VN verdrag met aandacht voor inclusie van gehandicapten, kan dit boek baanbrekend zijn voor minder exclusie van een belangrijke groep zintuiglijk gehandicapten die dan wel één gebrek hebben maar daarnaast veel andere dingen wel kunnen en bijzonder goed. Dank je wel Wies voor dit juweeltje.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.