wees auditief toegankelijk
Blog » Het heeft de koning behaagd........

Het heeft de koning behaagd........

Gepubliceerd op 28 april 2019 om 14:27

Het heeft de koning behaagd……
Slechthorende en dove mensen timmeren zo goed mogelijk aan de weg, ze werken geconcentreerd en doelgericht. Anderzijds spelen er in deze maatschappij steeds meer communicatieproblemen. Auditief gehandicapte mensen zijn dan afhankelijk van ondersteunende apparatuur, zoals een ringleiding; wanneer de situatie meertallig wordt. Dove mensen gebruiken gebarentaal welke helaas lang niet iedereen beheerst. Meedoen in een niet erg sociale situatie is niet makkelijk; opkomen voor lotgenoten is daarom niet iedereen gegeven.
Een aantal, veelal na een revalidatie, probeert er het beste van te maken. Zij zitten dan in besturen zoals hieronder: de Stichting Hoormij-NVVS of Nijmeegs Welzijn Doven. Hun doel is: oplossingen te vinden bij problemen met het meedoen en bij het verkrijgen van goede regelingen ten aanzien van van nieuwe hoorapparaten en hulpapparatuur. Anderen zetten in op een goed lotgenotencontact tussen leden onderling, wat uiteindelijk ook het contact verbetert met andere goed horende geïnteresseerden.
Nu heeft het de Koning behaagt 2 van deze bestuurders in Nijmegen met een lintje te bedenken. Dat geeft voldoening. Niet onvermeld moet blijven dat je besturen niet alleen doet.

Het register van de Orde van Oranje Nassau vermeldt sinds
Koningsdag nu ook de namen van: Pierre Demacker en Heddy Saris, die ridder, respectievelijk lid werden. Zij werden toegesproken door burgemeester Hubert Bruls in het bijzijn van vrienden en bekenden.

Op de gemeentelijke website staat het volgende:
Pierre Demacker is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, afdeling Gelre (ontstaan uit een fusie van afdelingen Nijmegen, Arnhem en Zuidwest Veluwezoom). Hij lobbyt voor ondertiteling van tv-programma’s, organiseert informatiebijeenkomsten, geeft voorlichting over gebruik van hoorhulpmiddelen. Ook onderhoudt hij contacten met kno-artsen en maakt zich sterk voor toegankelijkheid van openbare gebouwen voor doven en slechthorenden. Pierre zette de website voor de afdeling op en houdt deze actueel. De belangen van doven en slechthorenden vertegenwoordigt hij in het Zelfregiecentrum Nijmegen en de commissie Jeugd, Maatschappelijke Opvang en Gehandicaptenbeleid van de gemeente Nijmegen en ook landelijk.

Heddy Saris organiseert de gezellige bijeenkomsten voor de leden van NijWeDo. Heddy zorgt, dat de leden van de Witte Stokken (vereniging voor slechtzienden en doof-blinde mensen) ook kunnen profiteren van de ruimte van NijWeDo en subsidie. Samen met anderen verzorgde zij cursussen gebarentaal. Heddy is secretaris en coördinator van het Nijmeegs Welzijn Doven (NijWeDo). Zij heeft contacten met gemeente en instanties voor het regelen van subsidies, samen met de penningmeester. Ook verzorgt zij de website van deze stichting. Daarnaast heeft zij de wekelijkse dagopvang opgezet voor dove en slechthorende mensen, die te veel alleen zijn en organiseert ze een maandelijkse middag en avond met spelletjes of andere creatieve bijeenkomsten voor jong en oud. Ook het jaarlijkse dagje uit hoort tot haar takenpakket


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.