Slechthorenden vaker buitengesloten door familie

Gepubliceerd op 18 december 2018 om 21:20

In sociaal verband is het niet makkelijk om slechthorend te zijn. Het is vermoeiend, niet alleen voor de slechthorende, maar ook voor de ‘’omgeving”. Dit leidt tot irritatie en de kwaliteit van de gesprekken wordt minder.

Kantar Publiek deed een onderzoek met de volgende conclusies:

  • het publiek vindt het herhalen van zinnen niet fijn, men gaat het gesprek mijden wat de slechthorende isoleert.
  • Hoewel bijna 80 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt een slechthorend familielid bij het gesprek te betrekken, houdt minder dan de helft er rekening mee.
  • Een op de tien ondervraagden valt het zelfs zwaar om met een slechthorend familielid in gezelschap te praten en 5 procent probeert het zelfs niet.

Het slecht verstaan in gezelschap is niet echt op te lossen, behalve door een rustige omgeving op te zoeken of speciale hulp-apparatuur te gebruiken zoals de Phonak Pen.
Als dit probleem blijft bestaan vinden de verwanten de slechthorende al snel minder geïnteresseerd en ad rem, als gesprekspartner raak je buiten beeld: een buitenstaander in de familie voor sommigen.
Drs. René van der Wilk, psycholoog gespecialiseerd binnen de audiologische branche stelt: ‘In groepen kan het gedrag van iemand met gehoorverlies twee kanten op gaan. Enerzijds kan de persoon zich terugtrekken uit communicatie of dit in zijn geheel vermijden. Anderzijds kan hij of zij juist dominant gedrag gaan vertonen en heel veel gaan praten, want dan hoeft hij/zij niet te luisteren. Dat laatste wordt als hinderlijk ervaren door de omgeving. Beide situaties hebben uiteindelijk een negatief effect op de kwaliteit van de sociale interacties.’

 

https://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/slechthorenden-vaker-buitengesloten-door-familie/ar-BBR4Bo1?ocid=spartandhp

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.