wees auditief toegankelijk
Blog » Als slechthorende vergaderen in de herrie.

Als slechthorende vergaderen in de herrie.

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 21:24

Bij de foto: Een ideale vergaderopstelling zoals in gebruik in gemeentehuizen voor commissievergaderingen. Al deze "stations" zijn met Bluetooth met elkaar verbonden. Aan een van de "stations" is een zender/ontvanger gekoppeld (de zg Pockettalker) waarop je kunt aansluiten: een koptelefoon of een halslus. De Pockertalker heeft als meerwaarde dat je toon en volume kunt regelen.(foto gemeente Nijmegen).

 

Als slechthorende vergaderen is niet makkelijk. Een ringleiding is niet genoeg want er moet interactie zijn, dus moet je meer microfoons hebben.

Om het technisch niet te moeilijk te maken zou je een tekst tolk kunnen inhuren.

Technisch heb ik diverse tafelmicrofoons geprobeerd al of niet met draad. In een rumoerige omgeving lukt het maar matig vanwege de achtergrond. Met een draadloze versterker die 2 of zelfs 4 microfoons aanstuurt en gekoppeld is aan een ringleiding bereikte ik goede resultaten, als je gericht inspreekt dan is er nauwelijks ruis. 

Dit resultaat kun je met elke ringleiding bereiken, maar er moeten dus meer draadloze microfoons zijn en de versterker voor deze microfoons moet een mixer hebben zodat alle input één output heeft. Het beste kun je dan een smalle tafel met stoelen in de buurt van de ringleidingdraad plaatsen. De aanwezigen zijn dan heel goed in staat en snel gewend om de microfoons over te reiken aan de volgende spreker.

Als deze voorziening er niet is dan is er nog een andere benadering mogelijk met je eigen Phonak Roger Pen. De aanwezigen tot ongeveer 8 geven de Pen aan elkaar door als ze zelf input hebben geleverd. Het bleek mogelijk in een zeer luidruchtige omgeving zodanig antwoord te geven op een tevoren gestelde vraag dat ik het gevoel had echt mee te kunnen doen, maar dat is natuurlijk wat anders dan interactief te vergaderen over en weer over wisselende thema's. De conclusie is duidelijk: er moeten meer ringleidingen komen en de draadloze microfoonversterker moet multiple draadloze microfoons kunnen aansturen. Dan kunnen ook meer lotgenoten mee doen. Voor groepsoverleg met antwoorden geven per groep op bepaalde vragen kun je met het doorgeven van een Roger Pen goed slagen, maar voor echt vergaderen heb je een ringleiding nodig en multiple microfoons. Dan vormt een draadloze microfoonversterker voor meerwaarde van een vaste ringleiding. Het is maar dat je het weet, dan kun je er voor pleiten in het kader van Meedoen. Veel succes!

Pierre Demacker


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.