wees auditief toegankelijk
Blog » Juliette Sterkens: Zorg voor goed spraakverstaan!

Juliette Sterkens: Zorg voor goed spraakverstaan!

Gepubliceerd op 3 augustus 2018 om 20:38

Juliette Sterkens, een meisje uit Malden, leerde in ons land haar man kennen en trok met hem naar de USA. Ze volgde daar een opleiding voor audioloog. Tegen het eind van haar loopbaan was ze werkzaam als pleitbezorger voor de auditieve toegankelijkheid ("Hearing loop advocate). Ze sprak op vele congressen haar boodschap uit, met veel bijval. Hierbij een boodschap met als titel: Zorg voor goed spraakverstaan.

*Gebruik bij het spreken in het openbaar altijd luistersystemen, zoals een ringleiding of FM en gebruik ook altijd een microfoon, hoe klein de groep ook is.
*Gebruik je een FM-systeem, zorg dan dat de ontvangers opgeladen zijn, regel dit bijtijds met de verantwoordelijke vooraf per e-mail of WhatsApp.
*Batterij-gevoede ontvangers zijn sneller gebruiksklaar te maken.
*Zorg voor een goede aanduiding in de Nieuwskrant, de entree, het mededelingenbord en kondig de beschikbaarheid van het luistersysteem aan op elke grote bijeenkomst. Verstrek folders op Hoorzittingen "hoe goed het spraakverstaan in deze ruimte is, dankzij de ringleiding of FM systeem.
*Pas effectieve communicatie toe:
Spreek luid genoeg, vermijd dat U stem uitvalt en gebruik korte, duidelijke zinnen.
Spreek vooral langzaam en duidelijk in ruimten met veel echo. Verdraai uw stem niet.
Gebruik de juiste microfoon techniek. Houd draadloze, handheld, microfoons binnen een vuist-afstand van je mond.
Bedek de mond niet en als je je hoofd vaak moet draaien zorg er dan voor dat de kraag Mic is geplaatst aan die kant.
Check bij luisteraars of het spraakverstaan goed is.
Het duidelijkst scoort een headset in plaats van een revers microfoons. Praat zo veel mogelijk recht vooruit dat vergemakkelijkt het liplezen.
Train lezers, sprekers en vooral de jeugd in de juiste spraaktechnieken. Onderdeel hiervan is af te spreken dat wanneer iemand het niet verstaat dit aan te geven met het opsteken van een hand. Geef dan aan wat de spreker moet doen om het beter te begrijpen: bij voorbeeld, langzamer, luider spreken, enz. Wees niet bang om de spreker vaker te herinneren; omdat hij/zij opgaat in wat er gezegd moet worden en daarbij vergeet hoe het gezegd moet worden. Op deze manier stop je als het nodig is en zo kom je tot een effectieve communicatiestrategie voor de groep.
*Zorg voor een opstapkrukje achter de katheter zo dat jongeren ook in staat zijn in de microfoon te spreken.
*Achtergrondgeluid zo veel mogelijk uitschakelen of verminderen.
*Zet de muziek uit als je spreekt. Concurrerende signalen storen slechthorenden enorm.
*Zorg voor een goede belichting zodat je gezicht te zien is, zonder dat het verblindt. Als er visueel contact is, versterkt dat het effect van de toespraak. Vrij vertaald naar een bijdrage van Juliëtte Sterkens op jsterkens@hearingloss.org zie ook www. NVVS-Gelre.nl
Voor meer informatie over hoorzitting loops bezoek: hearingloop.org of LoopWisconsin.com


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.