Oordoppen in en dansen maar!

Gepubliceerd op 28 mei 2018 om 16:29

Oordoppen in en dansen maar?

Het muziekfestival seizoen is weer begonnen. De Gelderlander leverde in de editie van maandag 28 mei, pg 3, een goed inzicht hoe het er aan toe gaat, vooral wat betreft de geluidsoverlast. Hulde aan de journalisten: Frank Hermans, Nanne Nicolasen en Frank Houtappels.
Aan de overlast tbv de omgeving zijn grenzen gesteld bij de wet. Het geluid mag niet langer dan een kwartier boven 103 dB uitkomen zoals gecontroleerd wordt buiten het festival terrein. Op het Emporium streeft men er naar, aldus directeur David Brons, om gemiddeld 6 dB lager te scoren (op het festival terrein). Echter, dat is niet direct bedoeld om gehoorschade te voorkomen, daarvoor is men zelf verantwoordelijk. Als tegemoetkoming zijn er op het terrein op diverse punten oordopjes te koop.
De oordopjes speciaal voor gebruik op muziekfestivals zijn voor meermalig gebruik, ze hebben een speciaal filter. Dat filter dempt volgens de fabrikant Alpine het geluid tot een veilig niveau, terwijl je de muziek goed blijft horen en daarbij ook nog een gesprek kunt voeren. De demping is inderdaad ongeveer 20% waarbij de hoge, schadelijke tonen, meer gedempt worden. Er zijn echter behoorlijke verschillen in de diverse merken. https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/test-oordoppen-met-muziekfilter

Bij een reductie in het hoorbare gebied van 20%, moet men buiten het terrein dan toch nog zo’n 80 dB weerstaan. Volgens de normen van het Emporium moet men binnen het terrein tot 76db weerstaan. Echter, wanneer men in een trance dichtbij de boxen gaat staan dan neemt het geluid weer toe en wel per 10 meter dichterbij een toename van 20 dB met uiteindelijke waarden weer boven de 100 dB, schadelijk dus volgens  waarden opgegeven door Oorcheck. Vooral de hoge tonen zijn schadelijk. Met demping van de muziek zal uiteraard de spraak gedempt worden. 

Hoewel 92 procent van de festivalbezoekers het eens zijn dat oordoppen de beste oplossing is om gehoorschade te voorkomen, blijkt in de praktijk dat maar liefst 60% ze nooit draagt. Men vergeet ze veelal of heeft ze op jonge leeftijd systematisch niet gebruikt en is men uiteindelijk gaan dragen vanwege een pijnlijke ruis in het oor. Deze tinnitus kan men zien als een fantoomgeluid, de gehoorcel is beschadigd. Uiteindelijk is de kans op tinnitus en gehoorschade vergroot. Vergelijk de VS waar het percentage jongeren met gehoorschade in 20 jaar met 31% is gestegen. 

Simulaties met een PC van diverse tinnitusgeluiden (copy bij PD)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.