wees auditief toegankelijk
Blog » Vakantie ervaringen

Vakantie ervaringen

Gepubliceerd op 22 september 2017 om 16:18

Het vakantieseizoen is weer achter de rug. Met een hoorprobleem ben je op vakantie toch meer buiten de routine en dan kom je wel eens op de koffie met je slechtere gehoor. Je gaat buiten je comfort-zone. Om daar goed doorheen te komen is soms een andere attitude nodig en soms heb je extra hulpmiddelen nodig. Daar kun je dan weer op anticiperen zo dat je het volgend jaar bij dezelfde soort vakanties meer in je comfort zone bent. (voor volledig bericht klik op de titel).

Slechthorendheid komt vaak met de jaren, dus als je pensionado bent en wat meer van de wereld wil zien dan speelt dat. Hoe redt je je dan bij communicatieproblemen, vooral in een vreemde taal? Of gewoon in ons land op vakantie? Kun je goed mee doen, of zit je er voor spek en bonen bij. Heb je altijd veel meer tijd nodig om ergens te komen? 

Foto's zouden veel duidelijk kunnen maken, maar net hiervan bestaan er slechts enkelen. Zelfs op Google zijn er geen te vinden. Vakantie ervaringen als slechthorende zullen dus mondeling overgebracht moeten worden. Heeft U leerzame ervaringen op toegankelijkheidsgebied, dan zouden we het fijn vinden om deze met ons te delen. Zoals U weet is in vele landen het Universele Verdrag van de Mensenrechten en van de gehandicapte mensen geratificeerd. Ons land was daar relatief laat mee, landen als Engeland en de VS gingen ons voor. De overheid en ook instellingen zijn steeds meer van goede wil om het ons naar de zin te maken, maar het blijft nog te vaak bij plannen. Een gezamelijke aktie, zelfs een gerichte individuele actie komt, indien goed opgesteld, nu gelukkig vaak op het juiste bureau en levert dan al snel een antwoord op waar je verder mee kunt komen. Wilt U het testen, vertel ons Uw ervaring.....

Dank U wel bij voorbaat.

Situatie 1: op vakantie in een buitenlandse toeringcar. Het bouwjaar is belangrijk, de nieuwste types hebben speakertjes boven elke zitplaats. Wat zijn de variabelen die meespelen? 

  • praat de reisleider met een accent? Is de microfoon goed of recent kapotgevallen?
  • maakt het verschil of je vooraan, midden of achteraan zit? Of je aan het raam of aan het middenpad zit?
  • soms is er naast het speakertje een inplugopening voor een earphoontje of koptelfoon (5 inch plug), maar dan moet de chauffeur dit wel kunnen instellen. Neem in elk geval zo'n earphoontje of halslus mee en informeer de resiagent bij het boeken van de reis.

Situatie 2: een rondtoer door de stad.

  • Weer zul je kunnen "genieten"van een taaltje met accenten doordat de gids al lang in het vakantieland woont of doordaat je een gids krijgt die Nederlands heeft geleerd. Hoe kun je deze beter verstaan.
  • Welke hulpmiddelen zou je nog meer kunnen gebruiken?

Situatie 3:

  • Op een buitenlands station: hoe vind je je trein. Vaak zijn de oroepberichten niet te verstaan door een overvloed aan echo. Hoe kun je toch op tijd in de juiste trein stappen?

Situatie 4:

  • In communicatie met je medreizigers. Hoe krijg je en hou je contact? Als oudere lukt het neit meer zo snel om contact te maken met mensen die je voor het eerst ziet, maar waarvan je afhankelijk bent om samen er een mooie en gezellige week van te maken. Hoe heb je je hier kunnen redden of was het geen enkel probleem voor je?

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.