Verbetering evenwicht door nieuwe bril

Gepubliceerd op 17 april 2017 om 21:11

Evenwicht genormaliseerd door nieuwe bril, aldus de melding van een onzer leden (klik op de tekst).....

Door een hersenvliesontsteking op jeugdige leeftijd moest hij opnieuw leren fietsen. Bij medisch onderzoek bleek zijn evenwichtsorgaan niet meer functioneel.  Door training leerde hij weer normaal fietsen, de spierspanning in de benen bij het staan en lopen en verder de ogen compenseerden het gemis vrij goed. Achterom kijken op de fiets en lopen in het donker bleven problematisch.

Op pensioenleeftijd  gekomen kreeg hij geleidelijk aan weer last van het evenwicht en daarbij hoogtevrees. Hij kon zonder de leuning  geen trap meer af, op bruggen moest hij vaak van de fiets afstappen vooral als die “open zicht” boden op het water beneden. Verder was er fietsend bij  schermerlicht  een groter risico voor vallen.

Hij was toe aan een nieuwe bril, in de huidige bril had hij al geen dubbelfocus gewild omdat dit het traplopen erg bemoeilijkte. Wonderlijk: de nieuwe bril  normaliseerde het rechtdoor fietsen, ook op bruggen, evenals  het traplopen. De opticien gaf aan dat in de loop van 5 jaar het kunstglas donker was geworden, het huidige kunstglas zou dit euvel  veel minder hebben. In ieder geval gaf de nieuwe bril  veel meer licht in de ogen wat zeker voordeel biedt op donkere plekken of in de herfst, maar ook op zonnige dagen. De opticien had verder gevonden dat de sterkte van het glas iets lager kon. Zoals de foto toont is er een groter glas gebruikt, meer naar de wang toe, waardoor hij altijd in het glas blijft kijken. Hierdoor is de kromming in het glas beperkt gebleven tov de smallere glazen in de oude bril. De nieuwe bril bleek functioneel dus een flinke verbetering, visueel leek het terug in de tijd. Gelukkig komen grotere brillen weer in de mode zeker bij toenemende vergrijzing. Bestaande plannen voor een valhelm kunnen voorlopig  in de kast.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.