Harde muziek op festivals schrikt mensen af

Gepubliceerd op 28 juli 2016 om 22:17

De zomertijd is weer aangebroken met elk weekend vele muziekfestivals en muziekevenementen door het hele land. Deze trekken veel bezoekers ondanks het ongemak van wisselend weertype, veel staan, lange rijen bij de WC met kans op besmetting, en hoge toegang- en consumptieprijzen. Wij weten dat harde muziek het gehoor kan verminderen, de tijdsduur en de intensiteit zijn daarbij belangrijk. Uiteraard worden ter preventie geluidsmetingen gedaan, maar in de nabijheid van de boxen is de intensiteit wellicht veel hoger dan op de gemiddelde meetplaats. Uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder ruim 1000 jongeren van 18 t/m 30 jaar blijkt het volgende :

De jongeren verwachten dat de organisatie zich houdt aan het convenant betreffende het geluidsniveau en bezoekers wijst op het gevaar van gehoorschade en de bescherming door gehoorbescherming, helaas 43% is nooit gewezen op deze punten.

De muziek staat bij die gelegenheden vaak zo hard dat het niet tot het eind is vol te houden, maar liefst 1/3 loopt voortijdig weg.

Anderzijds zorgt 1/3 goed voor zichzelf en zij gebruiken oordoppen ter bescherming tegen harde muziek. Dit is een verbetering ten opzichte van 4 jaar eerder (slechts 4% had beschermende middelen)

Zowel het vroegtijdig weglopen als het thuisblijven van velen vanwege te harde muziek maakt het aannemelijk dat een gehoorprobleem nog steeds kan optreden bij festivalbezoekers.

Buiten beschouwing is gebleven of niet verantwoord gedrag oa ten gevolge van alcohol – of drugsgebruik niet nog veel meer schade geeft.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.