wees auditief toegankelijk
Blog » VN-verdrag geratificeerd, hulde aan een Geldersman!

VN-verdrag geratificeerd, hulde aan een Geldersman!

Gepubliceerd op 22 januari 2016 om 12:03

Ondertekening van een VN verdrag betekent nog niet dat het uitgevoerd wordt, daarvoor moet het door de Tweede Kamer worden geratificeerd. Eindelijk is 10 jaar na ondertekening het VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking geratificeerd. Geldersman Otwin van Dijk, geboren in Rhenen, zelf een rolstoelgebruiker, raadslid in Nijmegen, wethouder in Doetinchem en sinds 4 jaar lid van de Tweede Kamer heeft er heel veel energie in gestoken om dit gedaan te krijgen. Eindelijk met succes. Dank je wel Otwin!

Het was nog een heel gesteggel in de laatste maand en uiteraard hadden al die discussies over de Fyra affaire, de klikaffaire en de Vestia affaire etc etc voorrang, maar nu (donderdag 22 jan 2016) is het zover; de Tweede Kamer is akkoord met ratificatie: rolstoelgebruikers, blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden hebben er voordeel van, dat is een historische dag voor 2 miljoen Nederlanders met een beperking.

Vanaf 1 jan 2017 worden ondernemers, overheidsinstellingen en openbare vervoerbedrijven verplict hun gebouwen, transportmiddelen en websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. We kunnen nu aansluiten bij landen als Engeland en de VS waar ratificatie al 25 jaar in de praktijk wordt gebracht. Daar wordt bewezen dat het kan. 

De Kamer besloot dat er voor ondernemers geen algemene verplichting kan komen om gebouwen toegankelijk te maken; een ondernemer hoeft pas in actie te komen als een gehandicapte daar om vraagt, maar dat is dan wel een verplichting. Bovendien hoeft dit niet op stel en sprong te gebeuren, soms is het beter te wachten tot een verbouwing al heeft die persoon die er om gevraagd heeft daar niet veel aan.

Zoals nu besloten is, komt aardig overeen met ons beleid t.a.v. ringleidingen. In het begin ijverden wij, bij voorbeeld, voor een ringleiding in álle grote zalen. Die kwamen er, maar helaas een deel daarvan wordt niet erg veel gebruikt. Als je als slechthorende een slechte invulling van de auditieve toegankelijkheid treft meldt het dan bij de beheerder, maak je wensen kenbaar en meldt het zeker ook bij ons. Wij inventariseren dan de behoefte in relatie tot de mogelijkheden en vaak zijn de kosten dan goed op te brengen voor de ondernemer of de WMO commissie.

Met deze nieuwe mogelijkheden ligt de bal dus nu vooral bij de mensen met een beperking. Meldt het bij problemen en er wordt wat aan gedaan. In NIjmegen is er zelfs een App gelanceerd met een rechtstreekse link naar de gemeente via de Bel en Herstel lijn. Deze was eerst voor melding van een gevaarlijke situatie zoals een loszittende tegel, maar nu is er uitbreiding. Je kunt nu ook obstakels melden die rolstoelgebrukers en blinden hinderen op de openbare weg. We zoeken nog een goede manier hoe wensen en klachten te melden betreffende auditeve toegankelijkheid in Gelre. Voorlopig kunt U gebruik maken van het formulier op de Homepage. Laat U horen dan is het vóór 1 jan 2017 geregeld.

Get bestuur van NVVS-Gelre

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.