wees auditief toegankelijk
Blog » Onderzoek naar ondertiteling door Omroep Gelderland

Onderzoek naar ondertiteling door Omroep Gelderland

Gepubliceerd op 30 augustus 2015 om 19:50

Voor slechthorenden en dove mensen is ondertiteling op de TV een must. Natuurlijk kan de eerste groep veel voordeel hebben van een ringleiding, maar vaak spreekt men erg snel of onduidelijk en is er slecht microfoongebruik waardoor een deel van de stem en dus van de verstaanbaarheid verloren gaat.

Het komende weekend wordt er in Nijmegen door bijna 1000 vrijwilligers weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan iets wat een prachtige traditie aan het worden is: aandacht voor het rijke verleden van deze streek zoals de gebroeders van Limburg dit beschreven maar vooral getekend hebben. Met een groepje wilden we ""de Blijde Incomste" optocht bezoeken, maar het is er druk en aangewezen op een rollator ben je nergens. Gelukkig biedt in dit geval de omroep Gelderland uitkomst ware het niet dat bij deze uitzendingen de ondertiteling schijnt te ontbreken. We roepen zo veel mogelijk leden van de Hoormij/NVVS op om de uitzending op zondag 30 aug om 18.20h te bekijken  Noteer uw reacties, stuur ze aan ons door via het reactie-formulier op deze pagina en wij zorgen dat er bij deze omroep meer aandacht komt voor ondertiteling. Hartelijk dank.

gebruik voor nadere info de volgende links:

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2094768/Gebroeders-van-Limburg-herleef-de-geschiedenis

http://www.gvlimburg.nl/

 

Respons van deze actie: alle NVVS-Gelre leden met een e-mailadres werden uitgenodigd te kijken en een oordeel te geven. Er was slechts één reactie met de mededeling: "de ondertitelde uitzendingen zijn pas na 22.00h te zien". Veel te laat uiteraard. Drie senioren gaven ook een reactie: "er was geen ondertiteling"! Dit is zo snel na de opname uiteraard een hele klus, dus duur. Een van de leden viel op dat "de 3 verslaggevers, man zowel als vrouw heel erg langzzaamm en dui-de-lijk spraken. Het was redelijk goed te verstaan en heel goed met het gebruik van een ringleiding". Blijft nog op te lossen een mogelijkheid voor mensen met een nog slechter gehoor/doof om deze uitzendingen te kunnen volgen. Zij moeten hebben hebben van hun lipleescapaciteiten, maar daarvoor gaat het te snel, en van hun goede visueel vermogen om zo vragen te duiden.....  Overleg volgt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.